Wij spelen alle duiven op nest. De duiven worden ieder jaar begin april gekoppeld. Vanaf die tijd blijven alle duiven ook bij elkaar tot de laatste vlucht. In totaal vliegen wij met +/-90 koppels nestduiven. Op 2 verschillende hokken met ieder 2 afdelingen. We proberen het vlieghok ieder jaar op te vullen met 50% jaarlingen.

Met de oudste jongen wordt getracht deze altijd 5 keer met de natour mee te geven.Dan als afsluiter een vlucht met 2 nachten mand. De late jongen worden door ons zelf afgericht of gaan mee met een enkele vlucht die er dan nog is. Als jaarling krijgen ze 1 of 2 keer een dagfondvlucht en gaan dan 1 of 2 keer mee met de overnacht of ochtendlossing. De gene die dan prijsvliegen gaan maar 1 keer mee wanneer deze falen gaan ze nog een keer mee.

Als 2 jarige gaan ze 2 of 3 keer mee op de overnacht of ochtendlossing. Als ze dan nog geen prijs hebben 1:10 is er geen plaats meer voor ze in het volgende jaar. Er wordt als het uitkomt met hele koppels gespeeld.

Iedere duif heeft zijn eigen neststand waar hij/zij goed op vliegt. Vaak vliegen de duivinnen vroeg op kleine jongen van 3 dagen en doffers op groot jong en eieren, 10 dagen broeden is voor beide geslachten het best.

Medische begeleiding

De duiven krijgen ieder jaar hun verplichte paramyxo-enting medio Maart en een paratyfus enting half januari . De jongen krijgen in hun geboorte jaar geen enkele kuur deze moeten een eigen weerstand opbouwen. De vliegduiven krijgen iedere winter een wormen pil opgestoken van Belgica de Weerd. In het voorjaar krijgen ze een geelkuur eind mei om gezond aan de start te komen. Verder in het seizoen wordt er regelmatig gecontroleerd bij de dierenarts of er geen besmettingen zijn geweest. In het seizoen wordt er wel een Witte neuzen of ornispecial gegeven van Belgica de Weerd.

Voeding en training

Trainen is eten en viceversa. De vliegduiven trainen 1 maal daags een uur met daarop iedere zaterdag 100 Km lapvlucht uit Achthuizen. Wij mengen 5 verschillende zakken voer door elkaar. Drie dagen voordat de duiven de mand in gaan worden ze opgevoerd in hun broedhok met Koopman Premium, snoepzaad en mais.